Těsta
Příspěvky
Základní kynuté těsto
9. 3. 2015
Tento recept jsme vyprosily z naší bábí, která peče buchty nejlepší na světě :-) A protože nás všechny miluje, tak svůj recept, který dělávala od oka, několikrát přeměřila a přepsala nám ho na hrnečky. Peču podle něj přes 15 let a úspěch slaví vždy :-)
(těsto na 2 až 3 plechy, nebo pekáč buchet)
3 hrnky polohrubé mouky
1/3 hrnku cukru
1/2 hrnku oleje
1 hrnek mléka
3 žloutky
1 kostka droždí
sůl (navršená lžička)
Do mísy nasypeme mouku, uděláme důlek a nasypeme doprostřed cukr. Nalijeme vlažné mléko a rozdrobíme droždí. Necháme vzejít kvásek. Zatím postraně do mouky dáme sůl a připravíme si hrnek s olejem a 3mi žloutky. Poté vše řádně propracujeme ve vláčné těsto, zpracováváme tak dlouho, až se nelepí na stěny mísy.
Těsto pomoučníme, přikryjeme utěrkou a necháme dělat, co umí... minimálně hodinu...
Jakmile máme těsto, můžeme se vyřádit... Koláče na plech i malé, buchty plněné či dukátové buchtičky...
Koláč na plech - vymažeme a vysypeme formu a poté ji opatrně vyložíme slabým plátem těsta. Pro méně zručné, to bude zábava na delší dobu, takže doporučuji si k tomu něco nalít... :-D
Na vrch můžeme naložit mražené ovoce (rybíz, borůvky..) nebo tvaroh rozdělaný s vajíčkem a cukrem, povidla rozdělaná s rumem.... a navrch posypeme drobenkou (kousek másla, hrubá mouka, cukr). Než šoupnem do trouby, necháme chvilku nakynout.
Nebo můžeme vytvořit buchty. Ať už plněné (moje nejmilovanější jsou s višněmi se skořicí) nebo malé na buchtičky se šodó... Také necháváme chvíli nakynout, než dáme péct.
Z dávky nahoře je vše, co je zde nafoceno. Já peču nejraději na cca 170 st.C a délka je podle toho, co se peče - zkrátka, až se vám to líbí :-)
Nyní jen počkat, až vám trouba provoní celý byt a dobrou chuť! :-)
PS: Pokud budete dělat malé koláče, je dobré kraje před šoupnutím do trouby potřít rozšlehaným vajíčkem.
Moc mne potěší, pokud mi dáte vědět, zda jste recept zkusili a s jakým výsledkem :-)